Protestantse Kerk in Nederland
Dorpskerk Colijnsplaat
 
 
Dorpskerk Colijnsplaat

Dorpskerk Colijnsplaat


Welkom op de website van de Dorpskerk in Colijnsplaat. 

 Lees hier de meest recente zondagsbrief!


10 september2022.  Colijn op film

Zaterdag 10 september is het de jaarlijkse open monumentendag. De Dorpskerk Colijnsplaat is dan geopend voor bezichtiging van 10 tot 16.00 uur. Tijdens de openingsuren wordt doorlopend de televisiedocumentaire ‘Bakermat’ vertoond (1998-1999). De film ‘Bakermat’ gaat over het leven in Colijnsplaat, de rode draad zijn herinneringen van kraamverzorgster Neel Kloosterman en interviews door Johan Sturm in het plaatselijk dialect. De filmmuziek is gecomponeerd door de van oorsprong Goese componist Jorrit Tamminga. Van 15.30-17.00 uur zijn makers Eric en Johan en enkele andere betrokkenen aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. toegang vrij en iedereen van harte welkom. 


24 september. De stamboomman.

Tijdens de Colijnsplaatse dag zaterdag 13 augustus heeft Gert Groenleer veel positieve reacties en vragen gehad over zijn boek De stamboomman. De stamboomman gaat over het leven van Jan Mol, Jan Mol was een bijzonder excentriek persoon uit Colijnsplaat. Daarom heeft Gert besloten daar een vervolg aan te geven in de vorm van een lezing. De datum van de lezing is zaterdag 24 september aanvang 15.30 uur tot 16.30 uur toegang vrij en iedereen van harte welkom. 

Zet 10 en 24 september alvast in uw agenda.


 

 
 
 

Vriendschap

Soms hoor ik liedjes op de radio voorbijkomen die vrijwel zeker niet als christelijk bedoeld zijn, maar die je wel zo op kunt vatten. Een voorbeeld is het volgende liedje, dat momenteel een hit is: “Alles komt goed” (Jaap Reesema)

Het is al laat, maar ik kan wel komen.De tweede bel, dan de trap naar boven.
Je weet dat als ik voor je sta, dat ik voor je ga,
dat ik alles doe voor jou; en wat ik in je ogen zie doet mij verdriet, dus stil maar, lief.

Refrein: Als de wereld stopt met draaien en je hart alleen maar bloedt,
leg je hoofd maar op mijn schouder: alles komt, alles komt, alles komt goed.
Als je alles wil vergeten, maar je weet alleen niet hoe,
lеg je hoofd maar op mijn schouder: alles komt, allеs komt, alles komt goed.

Je kijkt me aan en je weegt je woorden. Je houdt je sterk, maar van binnen storm je;
maar weet dat als ik voor je sta, dat ik voor je ga, dat ik alles doe voor jou; en, nee, ik laat je nooit alleen:
ik ben hier, het is oké. En, o, ik laat je, laat je niet los, ik laat je niet los.
Als het voelt of je alleen bent, kom ik rennen naar je toe.
Leg je hoofd maar op mijn schouder: alles komt, alles komt, alles komt goed.
(te beluisteren op YouTube: www.youtube.com/watch?v=awCDIBdSec0&t=2s )

Het is duidelijk dat in dit liedje de zanger zijn vriendin, die het blijkbaar moeilijk heeft, wil troosten en bemoedigen. Dat is echte vriendschap: dat je er juist dan voor elkaar wilt zijn. Maar het doet me ook denken aan Jezus Christus, die ons uitnodigt: ‘Kom maar bij Mij, met al je zorgen en problemen, je angsten en verdriet, want Ik ben er voor jou en laat je niet in de steek.’ Op dezelfde manier kun je trouwens ook het bekende lied ‘Bridge over troubled water’ van Simon & Garfunkel interpreteren.

Er is een icoon uit Egypte of Ethiopië uit de zesde eeuw, die dit mooi verbeeldt (de zogenaamde ‘vriendschapsicoon’): Rechts zien we Christus (‘Redder’ staat ernaast), die zijn arm legt om de figuur links (‘abt Menas, overste’ staat er bij hem). Wij zien daar, vanuit onze cultuur, een prachtig gebaar van vriendschap in, en daar is niets mis mee. ‘Welk een vriend is onze Jezus….’ Maar dit gebaar schijnt ook overeen te komen met afbeeldingen uit het oude Egypte waarin een Egyptische godheid op precies dezelfde manier zijn arm om de farao heen slaat, waarmee hij hem ‘bevordert’ tot zijn hoge (bijna goddelijke) positie. Tegen die achtergrond krijgt deze icoon een nog diepere betekenis: Christus tilt ons als het ware op om ons naast Hem op de troon te zetten in zijn Koninkrijk!

____________________________________________________________________________________________
Welkom op de website van de Dorpskerk in Colijnsplaat.
Onze kerk is te vinden aan de Havelaarstraat nr. 30, precies aan de kop van de met lindenbomen begroeide Voorstraat.

Hier willen wij u informeren over alle activiteiten die binnen onze gemeente worden ontplooid. We proberen deze informatie zo actueel mogelijk te houden, zodat u van eventuele wijzigingen tijdig op de hoogte bent.
De activiteiten zijn beslist niet alleen bedoeld voor de leden van onze gemeente. Ook niet-leden kunnen daaraan deelnemen. Kom dus gerust een keer langs, u bent van harte welkom!

 We proberen zo actueel mogelijk te blijven, en ook zo volledig als mogelijk, maar het kan gebeuren dat er iets vergeten of over het hoofd wordt gezien. 

U kunt ons ook "virtueel" vinden op Facebook

Bent u niet in staat om te komen, of wilt u elders onze dienst meebeleven? Dan vindt u hier de laatste liturgie.

Wilt u weten wat er allemaal te doen is in onze kerkgemeenschap, zie dan ons infoboekje

Levensfasen: op de kruispunten van het leven wil de kerk er zijn.Lees hier het beleidsplan 2019 - 2024